Home Zoveel te zien ZUID-AFRIKATOER

ZUID-AFRIKATOER

Door Cock
0 reactie

Van Kaap tot Krugerpark

Wat een immens groot land is het, dat Zuid-Afrika. Wat een adem- benemende natuur, wat een verwenparadijs en wat een kleurrijk, veelzijdig en heerlijk reisavontuur maak je hier mee.

En nee, dan sluiten we onze ogen niet voor de verschillen tussen wit en zwart, witte steden en zwarte townships, tussen de ‘haves en de ‘have nots’’. Je denkt dat met het verdwijnen van de Apartheid iedereen gelijk is. Maar ook in Zuid-Afrika is de een nog steeds wat gelijker dan de ander. Misschien heeft dat gewoon nog wat meer tijd nodig dan twee decennia om de eeuwen van ongelijkheid weg te poetsen… Het neemt niet weg dat dit land met zijn Nederlands-Engelse roots en zijn hang naar Amerika als groot voorbeeld al moderner en welvarender is dan de rest van Afrika.

Olifant op de weg, wie heeft er eigenlijk voorrang?Kaap de Goede Hoop

Even wat dingetjes vooraf die je moet weten als je naar Zuid-Afrika gaat. Ze rijden er links, maar dat valt eigenlijk reuze mee om zelf te doen. Rij niet te hard richting Krugerpark (omdat het op de eerste plaats een stuk veiliger is, maar ook omdat je voorkomt dat een corrupte politieagent je op de bon kan slingeren). Neem de tijd (wij Reizigers waren drie weken onderweg en trokken in totaal een week uit voor het Krugerpark: dik twee dagen om er vanaf Johannesburg te komen en er in een dag of vier zelf doorheen te rijden).

Vergis je namelijk niet inOok dit is Kaapstad, luxe langs de kustlijn nabij Camos en Clifton BayTownship bij Kaapstad. Men woont er niet alleen uit armoede, ook omdat de rest van de familie er woont... de afstanden: Zuid-Afrika is geen Nederland. Het is werkelijk een kolossaal land. Het Krugerpark is geen Beekse Bergen.  Integendeel zelfs, dat “park” is net zo groot als half Nederland. En vergis je ook niet in de temperaturen: waar wij Reiziegers eind september bij tropische temperaturen (30 tot 38 graden) door het Krugerpark scharrelden, werd het op weg naar Kaapstad al gauw een graadje of 15 minder.  Dus daar mocht ’s avonds ineens best wel een trui bij. Tot slot: er is maar één uur tijdsverschil met Nederland, al maakt dat de vliegreis niet korter – reken maar op een uur of elf vliegen, waarvan zo’n acht uur over het Afrikaanse continent.

Nou zijn wij Reizigers niet zo van de gortdroge feitjes. Wij zijn geen pil van een reisgids of een eindeloos naslagwerk, zoals Wikipedia. Maar bovenstaande zaken zijn toch handig voor een zo perfect mogelijke vakantiereis door het kolossale Zuid-Afrika. Kaapstad, walvissen, Tuin- en Wijnroute, Panorama Route en het Krugerpark. En dat is dan nog de  greep uit alle mogelijkheden die wij deden in het land, dat soms zwarter en soms witter is dan je je had voorgesteld. Wij Reizigers vertrekken vanaf Johannesburg richting Panorama Route en het Krugerpark (1.). Na een binnenlandse vlucht naar Port Elisabeth volgen de Tuinroute inclusief walvissen (2.) en de Wijnroute (3.) en tot slot de Westkaap met Kaapstad (4.).

 

(Bezocht in september/oktober 2014)

Wat u misschien ook leuk vindt!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.