Een ‘ongezien’ juweeltje, diep in Zuid-Italië
Wat je van ver haalt… Dat gaat zeker op voor Tropea. Diep weggestopt ligt het te wachten op de bezoekers die letterlijk verder kijken dan Florence en Rome.
De naamsbekendheid van Tropea zal waarschijnlijk alleen groot zijn bij degenen die er geweest zijn. En massatoerisme vanuit Nederland is er niet. Om er te komen, wij Reizigers zijn er nu tweemaal geweest, moet je namelijk wel wat moeite doen. Tropea ligt ruim tweeduizend kilometer hier vandaan. Helemaal in de voet van de Italiaanse laars, in Calabrië, dat overigens nog wel wat pareltjes (zoals Regio Calabria, dat uitkijkt op Sicilië) herbergt. Voor een indicatie: het ligt nog 400 kilometer onder Napels.
Het grootste probleem is dus: hoe kom je daar? Voor ons Reizigers was Tropea de eerste keer onderdeel van een grote Ronde door Italië. De tweede keer hadden we minder tijd en kozen we voor een vlucht op datzelfde Napels om vandaar met een huurauto verder af te zakken. Dat was voor ons de goedkoopste en prettigste optie, omdat je dan al na twee uur vliegen in Italië staat. Je kunt ook vliegen op Lamezia Terme dat je aanzienlijk dichterbij Tropea brengt, maar waarvoor je wel moet overstappen op een binnenlandse vlucht. En dan nóg moet je vervoer regelen.

Loodrecht beneden liggen de stranden
Is de reis geregeld, dan wacht Tropea als bijzondere, culturele strandvakantie. Wellicht zijn de foto’s (geheel links en boven) van het stadje en zijn stranden wat bekender: de steile klippen, waarop de kleurrijke huizen loodrecht zijn gebouwd alsof ze uit de rotsen zijn ontsproten met loodrecht beneden in de baaien de stranden. Daar ligt hoog op een uitstekende rots nog een blikvanger: Santuario Santa Maria dell’Isola, een blinkend wit kerkje met een fraaie tuin, vanwaar je prachtig uitzicht hebt op wat Tropea heeft te bieden. Overal in de omgeving zijn zandstrandjes, maar de Mare Grande is die van de vakantiefoto’s.

Het is die spectaculaire kustlijn die Tropea bijzonder maakt. Bij mooi weer zitten de beachclubs – parkeren tot aan de deur, omkleden, zonnebaden en lunchen – overdag vol. Wij genoten onder andere van Lido Calypso (foto geheel rechts). In de avonduren verplaatst de gezelligheid zich naar boven, naar het “centro storico”. In de vele smalle straatjes van het oude Tropea is het goed toeven. Overdag ook hoor, voor een espresso of cappuccino.
Let wel even op waar je, als de zon ondergaat, gaat zitten voor een wijntje of een aperol spritz met het nodige lekkers dat erbij wordt geserveerd. Zo is de ijstent op het plein (Cafe de Paris) in alle opzichten veel beter dan het cocktailterras bij de kerk. En lekker dineren? Struin door de steegjes en laat je verrassen. Elk plein en elk straatje biedt wel een terras en prima pasta of pizza, zoals Il Normanno (in de hal van een huis) Il Convivio (gewoon wankele tafeltjes in de steeg maar o zo sfeervol) of Alice (inderdaad, die van Wonderland met aan de muren allemaal klokjes). Of wat luxer aan de rand van de oude stad bij de trap naar de Lungomare: Genius Loci (reserveren gewenst). Maar eigenlijk zijn het er teveel om op te noemen.
Slapen in Parghelia
Wat wij Reizigers niet deden in Tropea is overnachten. De stad is met zijn slaapgelegenheden namelijk best prijzig. En als je weet waar je je (huur)auto ’s avonds gratis kunt parkeren, op de SP17 die zo het centrum inloopt, dan is Parghelia een uitstekend alternatief. Dat is een dorpje van drie keer niks, maar heeft wel een paar hotels aan de kust, vanwaar je in vijf minuten op het strand bent. En mocht je willen wandelen dan ben je er in drie kwartier. Wij Reizigers vielen voor Residence Porto Ulisse (klik hier). Je loopt er de “gebroeders Al Capone” tegen het lijf die sprekend op filmster Marlon Brando lijken en Engels op z’n Maffiaans spreken. Dat zijn de eigenaren. Maar het was vooral de vriendelijkheid van moeder de vrouw – wie geeft je een wijntje als je samen in de jacuzzi zit en geniet van de zonsondergang bij Tropea – die ons bij is gebleven. Hoewel de ongekend schappelijke prijs, een weekje voor 350 euro met zijn tweeën, ook wel een bijdrage heeft geleverd.
Wij hebben ons er niet in het hoogseizoen gewaagd. Het zou ons niet verbazen als het dan in Tropea heet en overvol is met chagrijnig filerijden op zoek naar een parkeerplek tot gevolg. Maar voor een nazomerse vakantie is het werkelijk prima. Met een beetje mazzel is het er dan gewoon een graadje of 22.
(Bezocht in oktober 2016 en oktober 2017)