ROME

Door Cock
0 reactie

Het Vaticaan en het Sint PieterpleinBijna slapen in de Trevifontein

Rome. Alle mensen, wat een stad. Rome is één groot openluchtmuseum, dat je minstens een keer in je leven gezien moet hebben. Bij voorkeur dan niet hartje zomer, want je moet geen steden bezoeken bij meer dan 30 graden.

Daar kwam mevrouw Reiziger ook achter, toen we op een veel te hete zondagmorgen door de stad slenterden en de hitte haar even teveel werd. Ook als je niet van cultuur houdt, is Rome top. Waarom? Omdat je het bijna ‘straatcultuur’ zou kunnen noemen, die tastbaar is op bijna elke hoek van de straat. Zelfs al kom je niet speciaal voor het Colosseum, het Forum Romanum of het Vaticaan, het is er gewoon – midden in het dagelijks leven.

Na een keer in de periferie te hebben verbleven, geven we er toch de voorkeur aan om zo centraal mogelijk een hotelletje te pakken. Bed & Breakfast Trevi Roma (klik hier) is wat ons betreft een aanrader. Een goed ontbijt is mooi meegenomen, maar een centraal gelegen logeeradres scheelt je voor een stedentrip zoveel tijd! En Trevi Roma, modern, lux en comfortabel, ligt nog net niet in de beroemde fontein. Maar zo midden in de stad zaten wij Reizigers dus. Het was een prima uitvalsbasis om Rome te ontdekken en – bij al teveel zon – een paar uurtjes siësta te houden, alvorens verder te kijken.

 

Aanraders? De pleinen op…

Aanraders voor Rome zijn er nauwelijks met enig fatsoen te geven. Het zijn er namelijk teveel om op te noemen en alles wat je weglaat, zou de indruk wekken dat het niet de moeite waard is… Kies uit de vele toeristische hoogtepunten vooral wat u aanspreekt. Laat u trouwens bij het Vaticaan niet verleiden uit de (lange) rij voor alle kunstschatten te stappen om mee te gaan naar een van de achterafwinkeltjes die ook tickets aanbieden. Zoals altijd: goedkoop = duurkoop.

De Via Condetti met de Spaanse Trappen aan de Piazza di SpangaPiazza Navona Eigenwijze Reizigers als we zijn toch een paar tips die net iets minder voor de hand liggen, maar waar wij wel heel erg van hebben genoten: de pleinen van Rome. Veel piazza’s zijn onbeschrijflijk mooi. Wij vielen als een blok voor het Piazza Navona (foto rechts). Of de fraaie Fontana del Quattro Fiumi die ook een bijzondere rol speelde in de film ‘Angels and Demons’; ooit iemand zien verdrinken in 30 centimeter diep fonteinwater? Er zijn terrasjes (ga er ‘s avonds een hapje en een ijsje eten) en er zijn Mont Martre-achtige kunstenaars. Daarbij, het Pantheon is in de buurt. Piazza di Spanga (foto midden) moet je zien vanwege de Spaanse Trappen en de peperdure winkels in de aangrenzende Via Condotti. De beelden en gebouwen maken het Piazza del Popolo eveneens tot een trekpleister. En als je daar toch bent, is het vlakbij en hoger gelegen Villa Borghesepark een aangename oaset. Het uitzicht over de stad krijg je er daar gratis bij. Deze willen wij u ook niet onthouden, al was het maar vanwege zijn prachtige naam en gelijkluidende kerk: Piazza di Santa Maria Maggiore (foto links).  Bij deze opsomming gaan we er vanuit dat het Piazza San Pietro, het beroemde Sint-Pietersplein, sowieso op ieders verlanglijstje staat.

 

Hoogtepuntje achter matglasKoffie bij Caffè El Greco

Eten is in Italië vaak een feest, tenzij je bij al te toeristische snelverdieners aanschuift. Voor de pizza’s slenter je in Rome door de wijk Trastevere. Wat ijs betreft wandel je voor een vergelijkend warenonderzoek op en neer tussen gelateria San Crispino aan de Via della Panetteria en gelateria Valentino aan de Via del Lavatore (ook de straat van onze B&B, vlakbij de Trevifontein). Hooguit 200 meter van elkaar vandaan en likkebaardend lekker.

Voor het echte avondeten genoot mevrouw Reiziger – en meneer trouwens niet minder – in het  van de buitenkant onooglijke restaurant Colline Emiliane (klik hier) aan de Via degli Avignonesi 22 van een culinair hoogtepuntje tijdens onze reis. Loop er eind van de middag gewoon binnen om te reserveren voor ’s avonds of de volgende dag, want achter het matglas is het ’s avonds een drukte van belang. En dan deze nog: niet omdat het nou zo geweldig is, maar bovenal vanwege de entourage: drink een kop koffie bij het eeuwenoude en nog steeds mondaine (dus aan de Via Condotti) Caffè Greco en geniet er met volle teugen van de vergane glorie.

 

  (Bezocht in augustus 2010, juni 2012)

Wat u misschien ook leuk vindt!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.