PRAAG

Door Cock
0 reactie

Een verrassend leuke stad, ook in wintertijd

Praag is een verrassend leuke stad. En ook zeker niet onbelangrijk: dankzij de prijsvechters in de lucht vlieg je er niet alleen binnen een uur maar ook voor een appel en een ei naar toe.

De burcht by night

Wij vlogen tweemaal in de ochtend, stonden voor het begin van de middag in ons hotel en waren even later al in de stad te vinden. En Praha met zijn rode daken is bepaald niet Oostblokachtig grauw, eerder barok en romantisch. Voor de verandering kozen we niet voor een hotel in hartje centrum, maar voor een verblijf in de nabijheid van metrostations. De U-Bahn functioneert uitstekend, maar ook bovengronds gaat het prima met lijn 22 bijvoorbeeld. Dat is bijna een toeristentram, want je kunt gewoon blijven zitten om zo’n beetje alle hoogtepunten voorbij te zien komen.  Zodoende bleek hotel Lunik (klik hier) een voltreffer. Vanwege die ligging, maar zeker ook vanwege de prijs-kwaliteit-verhouding én het kostelijke ontbijt dat werd geserveerd. Dat gaf ons Reizigers de energie voor nog een dagje sightseeing.

 

Praagse pracht en praal

Het centrum van PraagKarelsburgDe Praagse Burcht met de grote Sint Vituskathedraal kun je niet missen. Evenmin als de Karelsbrug (foto rechts) die er vanuit de Oude Stad, waar de Týnkerk (foto links) op het stadsplein ’s avonds sprookjesachtig mooi staat te wezen, naartoe leidt. Dat zijn in twee regels al vier hoogtepunten.

Kerken zijn er in overvloed, maar als je er echt een wil bewonderen, stap dan de St Nicolaas binnen. Hij ligt verstopt tussen de huizenblokken, wat ‘m des te interessanter maakt. Daarbij valt dan de John Lennonmuur, wel erg gefocust op de onwetende toerist,  een beetje in het niet. Nee, dan aan de andere kant van het water waar Josefov ligt, de Joodse wijk die wordt gedomineerd door de Oude Joodse Begraafplaats met zijn vele tienduizenden grafzerken. De Holocaust en de Nazi-terrreur krijgen hier een gezicht en zorgen voor een onbegrijpelijk beklemmend en indrukwekkend gevoel. Gek genoeg ligt hier ook de Parizská, de poepsjieke winkelstraat.

 

Bijkomen met een groot glas bier

Glas bier bij KavarnaBijkomen kun je in Kavarna Slavia (foto, klik hier) met een groot glas bier bij de lunch, plus een prachtig uitzicht op de Moldau en de Burcht. Aan de massa toeristen ontsnap je niet zo een twee drie in Praag, maar hier mengen de Tsjechen zich heel behoorlijk tussen de klandizie. De sfeervolle art deco-omgeving in combinatie met de wetenschap dat Václav Havel hier ook zijn biertje heeft gedronken, maakt het tot een blijvende attractie. Meer in de stad is het onooglijke Choco Café (klik hier) aan de Liliova wel een must. Zit aan gammele tafeltjes en waan je in het chocolade-walhalla. Gezellig vonden wij Reizigers ook café Kolkovna in Josefov recht tegenover het Joodse Museum.

De grootste ontdekking deden we echter nog een tiental meters verderop: trattoria Aldente (klik hier). Nee, geen spectaculaire naam – we waren eigenlijk ook op zoek naar een ander restaurant… – maar wie van Italiaans eten houdt, is hier de koning te rijk. Een intiem eethuisje dat in onze tijd verrassend weinig aanloop had.  Een tropische verrassing vlakbij het Oude Stadsplein deden we onder de grond. We werden de kelders ingelokt door de uitbundigheid en vrolijke muziek die naar boven kwam bruisen. We namen er een drankje en helemaal in de stemming reserveerden er voor een swingend diner dezelfde avond. Wij hebben het over Ambiente Brasileiro (klik hier). We genoten er van de ambiance en van de wijn en de spiesen vlees die aan de lopende band aan ons tafeltje werden afgesneden en gereserveerd.

(Bezocht in februari 2012 en januari 2018)

Wat u misschien ook leuk vindt!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.