PARIJS

Door Cock
0 reactie

De gevangenis is een prima vertrekpunt

Ah, Paris! Wat moet je nog over deze stad vertellen wat niet al vele duizenden keren verteld is? Nou, let u even op…

Place de la Bastille

Van alle wereldsteden ligt Parijs het dichtst bij ons en is het gemakkelijkst bereikbaar. Dat alleen al is een geweldige pre boven bijvoorbeeld Londen of Berlijn. De Reizigers zijn niet bepaald Franstalig aangelegd, maar de Parijzenaren blijken het Engels in de loop der jaren behoorlijk machtig te zijn geworden. Ook dat scheelt. Wij kozen ervoor – zoals we vaak doen – niet aan de periferie te verblijven, maar door te rijden naar het centrum. Nou ja, in dit geval er net buiten.

We vonden een hotelletje, Le Pavillon de Bastille (klik hier) vlakbij de Place de la Bastille schuin tegenover het Operagebouw. Logeren in Parijs is niet goedkoop (en vergis u niet in het parkeertarief), dus vonden wij om die reden dit hotel alleszins acceptabel. Het metrostation is vlakbij voor langere reizen, maar naar het centrum maakten wij graag een wandeling langs de Seine (de Notre Dame ligt op iets meer dan twee kilometer) of over de Rue de Tivoli.

 

Ontbijten doe je buiten de deur

De Salon de The Boulangerie Heurtier voor een lekker ontbijt Kies ook niet voor een ontbijt in het hotel. Kies een van de vele etablissementjes uit voor een croissant, café en jus d’orange. Dat kost je niet meer dan een habbekrats en zeker minder en veel leuker dan in het hotel bijboeken. Bijvoorbeeld de Salon de The Boulangerie Heurtier aan  de Rue de la Verrerie 2, dat evenwijdig loopt aan de Rue de Tivoli. Dichtbij het hotel is ook Place de Vosges, waar wij Reizigers in een sfeervolle omgeving tussen kunst en kouwe kak genoten van een versnapering met de beroemde macerons. Waarvoor we wel de metro pakten, was bistro Astier (klik hier) aan de Rue Jean Pierre Timbaud 44. Zo’n bomvol restaurant, waar je ineens amper meer toeristen ziet, maar waar je meesmult met de Fransen.

En een negatief reisadvies: Georges (klik hier) bij het Centre de Pompidou. Jazeker, de entourage is prachtig. Het uitzicht is schitterend vanaf de zesde etage. En ook de kortgerokte benen van de gastvrouwen (het woord ‘serveerster’ lijken ze zelf niet op zijn plaats te vinden) mogen er zijn. Maar eten? Doe dat voor zo’n fors bedrag ergens anders. Leuk om gezien te hebben, zeker, maar dineren was echt een vergissing.

 

Aanraders? Wat niet

De Champs Élysees in kerstnachtsferen

Komen we op het punt van de aanraders. Ondoenlijk hoor en geheel afhankelijk van hoe vaak je Parijs al hebt gezien. Doe als nieuwkomer vooral de hoogtepunten aan, al moet gezegd dat wij Reizigers de Eiffeltoren nog steeds niet hebben beklommen. Het Louvre is vanwege zijn wereldberoemde Mona Lisa, maar ook door de zaal met roemruchte Hollandse meesters als Rembrandt en Jan Steen, altijd een bezoek waard.

Poepsjiek winkelen doe je rond de Rue Royal (zoals de Cité Bergère) met uitzicht op de Madeleine-kerk. Alleen kijken naar de chocola, de delicatesses of de Dior-jurken, dat is natuurlijk net zo leuk. En slenter altijd een keer de Champs Élysees op en neer, al is het maar ook alle koopgrage Aziaten ‘uit hun dak’ te zien gaan.

 

(Bezocht in december 2011)

Wat u misschien ook leuk vindt!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.