Home Zoveel te zien 1. PANORAMA ROUTE

1. PANORAMA ROUTE

Door Cock
0 reactie

TussenstEcht waar, via Middelburg naar de Panorama Routeop bij de ‘Hand van God’

Wie in Zuid-Afrika op safari gaat en game drives wil gaan maken, stapt uit het vliegtuig in Johannesburg of Pretoria. Wat bijna iedereen doet, deden wij ook: de eerste avond een simpel hotelletje nemen dichtbij de luchthaven en dan de volgende dag op weg ‘- met de bij de airport in gebruik genomen huurauto naar de eerste tussenstop: de Panoramaroute.

Of je nu vanuit Pretoria of vanuit Johannesburg vertrekt, je rijdt eerst richting Middelburg (jawel) naar het uiteindelijke doel van onze reis: het Krugerpark. Voor de goede orde: dat is een reis van dik 500 kilometer, dus dat doen we in tweeën. Eerst een beetje “acclimatiseren” door de Panorama Route te volgen. Het is voor verreweg de meeste toeristen in Zuid-Afrika een gewilde tussenstop op weg naar de safari. Saai dat wij zo’n geijkt pad bewandelen? Misschien, maar het is wel een manier om je onder te dompelen in het Zuid-Afrikaanse leven, tegelijkertijd je Westerse haast overbood te zetten en met volle teugen te genieten van deze andere wereld.

De luxe Iketlalodge van binnenOnze intieme IketlalodgeDe Panorama Route dus en die begint voor ons in Ohrigstad. Vergeet die plaats, maar onthou wel deze naam: de bij de R555 in the middle of nowhere gelegen, kleinschalige Iketla Lodge (klik hier). Wat een schitterende plek is dat om kennis te maken met Zuid-Afrika en met zijn ongerepte natuur. En wat een prachtige lodge. Onze “hut met rieten dak” kijkt uit over een vallei en we zitten de eerste uren alleen op een platte “Simbarots”, wat ons terras is, en voelen ons als de Leeuwenkoning. Koodoo’s (komt u vanzelf achter wat dat zijn) en wilde zwijnen met de verrekijker begluren, lekker eten bij ondergaande zon en buiten douchen onder de sterren.

Welkom in Afrika. In deze sfeer beginnen we de volgende dag aan de Panorama Route. Het is een rondje dat draait om het uitzicht en waar men graag suggereert dat onze lieve heer hier zelf de hand heeft gehad in het scheppen van zijn achtertuin.

 

Vergezicht op de machtige Drie Rondawels

Een braai bij de Boskombuis

De dagtocht zertten we in vanaf het zuiden, zo’n beetje bij het voormalige goudmijnstadje Pilgrim’s Rest. Een mooie naam – en er zullen er nog meer volgen – maar eigenlijk gewoon links laten liggen. Dat scheelt ook irritante autowassers die ongevraagd, maar wél tegen betaling, aan de slag gaan je even niet oplet als je door het dorpje loopt of een kop koffie neemt. Fraaie namen, er zijn er die tegelijkertijd ook echt de moeite waard van het bezoeken zijn. Pinnacle Rock en God’s Window (grote foto boven) bijvoorbeeld. Verderop Bourke’s Luck Potholes en de Drie Rondawels – ze kunnen stuk voor stuk prachtige vergezichten bieden op Blyde River Canyon.

Braai in de BushkitchenMaar wij Reizigers hebben nog het meest genoten van de Boskombuis (zo is-ie te vinden op googlemaps, klik hier), oftewel Bush Kitchen, zo halverwege God’s Window en de Drie Rondawels. Het is zo’n 30 km van deze beide uitzichtspunten gelegen, op de R532 even landinwaarts de zandweg op. Het is lunchen op z’n eenvoudigst: vlees zo van de braai (een van die prachtige Afrikaanse, halfNederlandse woorden: deze voor ‘barbecue’) op je bord, bier uit de fles en wijn in een tinnen beker, boomstam als stoel, een stromende beek bijna langs je voeten en de meer dan prachtige natuur overal om je heen. Het maakt het totaalplaatje werkelijk goddelijk. Eén ding nog: zorg wel dat je er met een beetje goede timing op het juiste moment aankomt. Want de Boskombuis heeft namelijk één pietepeuterig nadeeltje: het is maar van elf tot drie uur geopend…

 

 

(Bezocht in september 2014)

Wat u misschien ook leuk vindt!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.