Home Zoveel te zien OSNABRÜCK

OSNABRÜCK

Door Cock
0 reactie

Osnabrück: niet omdat het moet, maar omdat het kan

Soms heb je bestemmingen, waarvoor je graag alle superlatieven uit de kast trekt. Soms zijn er plaatsen die je best gezien mag hebben en die leuk zijn voor een kort verblijf. Tot die laatste bestemming behoort wat ons betreft Osnabrück.

Precies, want wie gaat er in vredesnaam naar Osnabrück? Waar ligt dat dan wel niet?. En misschien belangrijker: waarom dan? Het is zo’n stip op de landkaart van Duitsland die je eigenlijk al snel links laat liggen. Bijvoorbeeld als je op weg bent naar Berlijn, wat trouwens ook dan nog steeds een fiks en tegenvallend eind rijden blijft. Onze bestemming ligt in de nabijheid van Bielefeld en Münster, wat bekendere plaatsen – een uurtje rijden na in ons geval de grens bij Hengelo te hebben gepasseerd. Het is, met andere woorden, een aardige stop (met een overnachting) om daarna weer met gezwinde spoed verder te gaan.

De universiteit by nightOsnabrück dus. Wij Reizigers zijn niet zo van alle geografische en historische feiten. Daar is Wikipedia echt veel beter in. Weet wel dat het een universiteitsstad is. Dat maakt de boel altijd wat levendiger.  Maar een mens moet enige argwaan koesteren als er online op allerlei de top-5 lijstjes van “things-to-do” een overmaat aan musea voorkomt. Klokkenmuseum, automuseum – prima, maar daar maken wij niet echt een stedentripje voor. En toch deden we dat. Op de eerste plaats omdat we een overnachting wilden regelen (graag in het centrum, maar let op: het ontbijt in Duitse hotels is soms duurder dan een diner…). En op de tweede plaats, omdat de stad voor 24 uur best de moeite waard is met zijn Altstadt, bierstubes en terrasjes op het plein rond de Dom. Die kerk ziet er overigens van buiten stoer en robuurst uit, maar heeft binnen weinig elegants te bieden.

 

Echte koffie, echte bratwurst

Meest opvallend? Misschien wel de vele barista’s, de echte koffiezaakjes die het autoluwe centrum herbergt (heb er dan trouwens wel erg in dat op zondag veel horeca én alle winkels gesloten zijn). En natuurlijk het ouderwets, beetje vettige Duitse eten. Bij onze oosterburen nemen we graag “sauerkrauten mit bratwurst” of iets vergelijkbaars. U begrijpt vast wat we bedoelen. En in tegenstelling tot de hotels die wij verhoudingsgewijs best aan de prijzige kant vonden voor één nachtje slapen, is het eten én het bier er wel heel betaalbaar.

Wij Reizigers vonden het Osnabrücker Kartoffelhaus Dominikaner, aan de Bierstrasse, als lokale kroeg en eetgelegenheid erg charmant. Het is geen hoogstaande cuisine, maar dat je er met zijn tweeën voor drie tientjes lekker eet en drinkt in die echt Duitse traditie is ook wel weer eens een bijzonder pluspuntje. Osnabrück in één zin samengevat: Niet omdat het moet, maar gewoon omdat het kan…

 

De Altstadt met zijn terrasjesDe centraal gelegen kerkVakwerkhuisjes

 

(Bezocht in juni 2016)

Wat u misschien ook leuk vindt!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.