LUCCA

Door Cock
2 reacties

Blik op het plein bij San Michele in Foro

Lucca: een stad om je hart aan te verpanden

Nou zijn wij Reizigers – misschien genoegzaam bekend – liefhebbers en genieters van het Italiaanse leven: de steden, de natuur, het eten. Maar dan nog verschilt het ene stukje Italië enorm van het andere…

Je hebt Florence, Rome, Sienna. Chianti, Sardinië, Toscane. En dan de w- ijn, de pasta, de limoncello. En je hebt Lucca. Het stadje hoort wat ons Reizigers betreft – en zonder enig voorbehoud in de top van dit rijtje ‘Italiaanse wereldsteden’ thuis. Wat een heerlijke stad om een aantal dagen in te vertoeven. En best wel een groot voordeel: Het is er niet zo bomvol toeristen als de eerder genoemde steden, al is hartje zomner niet de meest uitgelezen tijd om er rond te wandelen..

Het oude centrum van Lucca is nog steeds knus, al zouden we ook hier niet graag elke toerist die we tegen het lijf lopen een euro willen geven. Wat Lucca dan net even anders maakt? Wellicht de overzichtelijkheid, de intimiteit, het centrum tussen de historische stadsmuren dat prettig is te doorkruisen op de fiets en dat bovenal autovrij is (met al zijn voor- en nadelen voor een “stedentripper”).

 

Indrukwekkend vooraanzicht van de San Michelekerk De zon werpt een slagschaduw op de muur van de San Michele

Een historisch, maar ook autoloos centrum

Als Reizigers houden wij ervan onze uitvalsbasis zo centraal mogelijk te kiezen. In Lucca betekent het dat je aan de rand van de oude stad, net binnen de stadsmuren, een parkeergarage induikt (al kun je er ook voor kiezen ergens op een kleine kilometer afstand je auto achter te laten…). Inderdaad, dat brengt hoe dan ook wat extra kosten met zich mee én het ongemak dat je met de koffer door het centrum moet banjeren op zoek naar je bestemming of dat je een taxi bij moet nemen. Wees je dus bewust van een paar tientjes extra als je enkele dagen in hartje Lucca blijft. Zo, hebben we gelijk alle kritische noten maar gekraakt. Want laat één ding duidelijk zijn: Lucca is het waard om bezocht te worden. Het is zo’n stadje dat vaak voor een Toscaanse dagtocht wordt gebruikt vanuit Florence (op 80 km) of Pisa (op 20 km). Maar omgekeerd zou zeker niet verkeerd zijn. Een dag of twee in Lucca blijven is bepaald geen straf.

De dom van Lucca: de duomo di San MartinoWij hebben een bed & breakfast geboekt, Guest Apartment Margherita (kijk hier), waar het jonge echtpaar Marghe en Roby de scepter zwaait. Het is heel kleinschalig met vier kamers en dus ook snel persoonlijker. Ze hebben er wat moois van gemaakt, van het stadspand, de woonkamer, van de slaapkamers, van het ontbijt. En dat allemaal in de oude stad zelf en een minuut of vijf lopen van het grote plein, het Piazza Napoleone. Toen wij er verbleven, was het er wel veel te warm. Maar misschien kun je met tropische dagen, die wij toen net beleefden, beter niet in een stad zijn…

 

Van kerk naar basiliek naar dom

We huren een fiets en doorkruizen het oude centrum. Van de kerk San Michele in Foro via de basiliek van San Frediano naar de Duomo di San Martino. Tussen door een koffie nabij Piazza Napoleone en over de stadswallen naar het Palazzo Pfanner en door naar het Piazza Anfiteatro (waarvan hoog wordt opgegeven, maar dat een heel slechte versie van het beroemde Piazza del Campo, het plein van de paardenrennen in Sienna, blijkt te zijn), een wijntje in een van de zijstraatjes en een heerlijk ijsje op het centrale Piazza San Frediano bij de kerk.

En je beleeft er niet alleen eeuwenoude cultuur. Hoewel we eigenlijk met onze neus in de boter vallen, maar wat niettemin toch aan onze neus voorbij gaat: het jaarlijkse Lucca ZomerFestival (kijk hier) in juni en juli. Als er geen andere reden zou zijn, is dit er zeker eentje om voor terug te gaan: midden in de stad vele dagen aaneen ’s avonds popconcerten met de ene na de andere wereldster. Als wij dat eerder hadden geweten…

 

(Bezocht in juli 2015)

Wat u misschien ook leuk vindt!

2 reacties

ivonne 29 februari 2016 - 19:28

Ik heb Lucca inmiddels 2 keer bezocht en vind het een heerlijk, sfeervol stadje. De eerste keer sliep ik er niet, de tweede keer stonen we vlakbij oo de camping.

Reageer
Cock Rijneveen 1 maart 2016 - 10:15

Hoi Ivonne,
Helemaal eens! Wij moeten gauw terug

Reageer

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.