LECCE

Door Cock
1 reactie

Lecce is een mooie stad, maar net iets te ver weg

Bent u bekend met de teksten van Drs. P? Deze merkwaardige, al weer jaren geleden overleden dichter bezong eens de lange reis naar een stad (het Russische Olmsk in dit geval), maar zijn slotconclusie past feilloos op dit bolwerk van historie: Ja Lecce is een mooie stad, maar net iets te ver weg.

Want Lecce is inderdaad een prachtige stad, maar met de auto – wat wij Reizigers deden – wel een dikke 2000 kilometer rijden. Tenzij je natuurlijk het vliegtuig op Bari pakt, nog zo’n aardige stad in Zuid-Italië, dan ben je er  gewoon in een halve dag. Wat het als een stedentripje voor een weekend ook wel weer aantrekkelijk maakt, want de stad in een toeristenmagneet. Ze noemen het niet voor niks het “Florence van het zuiden”, al hoef je hier ook weer niet over de hoofden van al die andere dagjesmensen te lopen.

Het centrum van Lecce met het van hier onzichtbare amfitheaterLecce is een sbtad om je in onder te dompelen in de oudheid, daar diep diep in het zuiden.  Je zou zeggen het Romeinse verleden. Uit die tijd stamt wel het amfitheater dat midden in het centrum ligt en vanwaar alle toeristen het Centro Storico induiken. Maar de meeste gebouwen zijn nu ook weer niet zo oud, eerder barok. Alle toeristen die je niet in de hak van Italië tegenkomt, vind je hier bijeen gepakt.

De oude stad heeft dan ook spectaculaire bouwwerken  Bijvoorbeeld de Basilica di Santa Croce of de Piazza del Duomo en al die andere kerken die wachten om bezichtigd te worden. Let daarbij wel op de openingstijden, want zo zuidelijk in Italië is de siësta nog zeer in gebruik en tegelijkertijd een vervelend ongemak voor al die bezoekers. Kunst is om op een mooie dag al die gebouwen bij het prachtige zonlicht te fotograferen en de muren van wit naar geel glanzen. Het plein moet je vooral bij ondergaande zon aanschouwen. Lekker eten/lunchen is geen kunst is Italië en dus ook niet in Lecce. En zo diep in het zuiden valt zelfs de prijs van een kopje koffie midden in het centro storico reuze mee.

(Bezocht in oktober 2016)

Wat u misschien ook leuk vindt!

1 reactie

Frederique 26 maart 2018 - 16:06

Lijkt me een hele mooie stad 🙂

Reageer

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.