Home Zoveel te zien HET STRAND VAN KENIA

HET STRAND VAN KENIA

Door Cock
0 reactie

Diana Beach, een “parelwit” groeibriljantje

De kuststrook van Kenia is niet het meest bekende deel van het land. Ergens moet dat op een vergissing berusten. Natuurlijk draait het in Kenia vooral om natuur. Op de eerste plaats is dat safari, maar het strand met zijn witte zand en blauwe oceaangolven mag er ook best zijn. Sterker nog: het blijkt zich te ontwikkelen als een groeibriljantje.

Het witte strand van Diana BeachUitzicht van het resort op de Indische Oceaan

Want waar de noordelijker delen van dit Afrikaanse land niet altijd even gemakkelijk toegankelijk zijn, soms geldt er vanwege onrust onder de bevolking nog wel eens een negatief reisadvies, daar is het van oost naar zuid prima te doen. Diana Beach wordt steeds bekender, zonder dat veel mensen er het fijne van weten. En daar gaan wij Reizigers voorzichtig enige verandering in aanbrengen.Wie zijn safari combineert met een weekje heerlijk luikakken aan het strand, vliegt op Mombasa. Dat is de havenstad van Kenia en ligt direct aan de I ndische Oceaan. Maar wie denkt na een fikse vliegreis zo zijn zwembroek in te kunnen stappen, heeft zich net zo goed voorbereid als veel van de toeristen die na de speurtocht naar wilde dieren gewoon nog even een paar dagen onbekommerd willen genieten. Van Mombasa naar de resorts langs Diana Beach is het nog eens anderhalf uur voort hobbelen. Dat heeft met name te maken met het feit dat Mombasa op een eiland ligt, dus omringd is door water en waar een pont de oversteek maakt naar én de leefwereld van veel Mombasianen en het vakantieparadijs dat aan de kust opduikt.

Op de pont...Drukte richting het centrum van MombasaDe Likoni Ferry is de eerste kennismaking met het verkeer en vervoer in Kenia. Het is de kortste route naar je vakantiebestemming, maar je kijkt wel even je ogen uit. De Kenianen nemen namelijk massaal en met honderden tegelijk per  keer, deze ferry. Het kan gauw een half uur of (in de spitsuren) langer duren alvorens je aan de overkant bent en bde reist kunt voortzetten. Je hoeft je er als blanke toerist niet onveiliger te voelen dan al die andere gebruikers, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Wij Reizigers waren in totaal zes keer op de pont aangewezen en dan is het dus goed om te weten dat het alleen al van het resort naar Mombasa anderhalf uur reizen is. En dat is toch heel wat anders dan de mededeling die je online nog wel eens aantreft over de stranden dat die ‘maar’ 35 kilometer van de miljoenenstad verwijderd zijn.

 

Pure verwennerij

Hoewel wij niet direct voorstander zijn van all inclusive hotels, vonden we het wel een lekker idee om ons na de safari zes dagen helemaal in de watten te laten leggen. En het moet gezegd: het Baobab Beach Resort & Spa weerlegde met zorg al onze scepsis voor dit soort massatoeristenoorden. Het is “jambo” (hallo) voor en “Hakuna matata” (geen zorgen, man) na. Sowieso viel het met die massa in juni wel mee. Het was eerder, vonden wij, een tikje decadent om je zo te laten verwennen met van alles wat voor Kenianen niet bepaald gemeengoed is laat staan bereikbaar. Maar als je ook een beetje zorgt voor welvaart onder het personeel (een leuke fooi of iets anders waar je ze een plezier mee kunt doen), dan snijdt het mes toch een beetje aan twee kanten.

De tuin van het Boabab resortEn ja, we deden eigenlijk wat we elders in de wereld meestal heel erg verfoeien: een all inclusive voorkomt dat je nog wat buiten het park onderneemt. En inderdaad: we kwamen amper meer van het resort af. Maar eerlijk gezegd vonden we dat in dit geval helemaal niet zo erg. We waren niet alleen heel erg aan onze rust toe, maar er viel buiten de resorts nu ook niet zo heel veel te beleven. En als je je als toerist in Afrika dan soms ook nog een beetje een “wandelende bank” voelt, waarvan het armere deel van de bevolking lijkt te verwachten dat je consequent geld uitgeeft – alle Rama’s en Mo’s van deze wereld willen je met alle liefde en geweld een armbandje of olifantje verkopen – dan is een prachtig zwembad en een lekker drankje in combinatie met een geweldig uitzicht op de Indische Oceaan niet vervelend, hoor.

Dat is wel eens vermoeiend en een enkele keer irritant is om samen over het strand te wandelen, moet je overigens zeker niet weerhouden dat te doen. Want het strand is te mooi om links te laten liggen. En tegelijkertijd het verschil tussen arm en rijk in Kenia te groot om te denken dat de locals niet iets van je willen. Soms is het ook maar een kleine moeite, waarmee je meer goed doet dan jezelf had verwacht…

 

Kleur- en geurrijk MombasaMombasa is als enige stad in Kenia islamitischOp de markt van Mombasa

Nou zijn wij Reizigers ook niet de types om zes dagen plat te gaan liggen. Luieren is lekker, maar alles met mate. We zijn tenslotte ook niet voor niets helemaal naar Afrika gevlogen. Dus een beetje cultuur opsnuiven hoort er wel bij. Wij maakten dus een uitstapje naar Mombasa, wellicht bekend van de vier enorme olifantsslagtanden die de toegang tot het centrum van de stad markeren. En dus gingen we weer de pont op en af en met togen we in een klein groepje met een gids het centrum in.

Dat is een belevenis! Er is een fort, de oude stad, een grote markt. Veel speelt zich buiten af, werkelijk alles is te koop (van telefoonkaart tot naaimachine) op straat en de kleuren en geuren van de specerijen en groenten vechten op elke hoek om voorrang. Mombasa is een moslim-stad, hoewel Kenia verder bepaald niet islamitisch is. Dus zie je wel veel gesluierde vrouwen, maar buiten dat voelden wij ons eerder bekeken (als een van de weinige blanken in het centrum van Mombasa) dan onveilig. En dat is eigenlijk wel grappig ook!

Houtsnijwerkers in een speciaal handwerkersdorp aan de rand van MombasaGeuren en kleuren komen je tegemoet op de marktDe riviermonding waaraan Mombasa igtDe hotelkamers van het Baobab, et uitzicht op zeeDe entree van Mombasa met zijn beroemde slagtanden

(Bezocht in  juni 2019)

Wat u misschien ook leuk vindt!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.