Home Zoveel te zien DAL VAN AOSTA

DAL VAN AOSTA

Door Cock
0 reactie

De sky als de limit in Aosta

In Valle d’Aosta, oftewel het dal van Aosta, beleefden wij een van onze onvergetelijke reismomenten. Zelden was voor ons Reizigers zo letterlijk ‘the sky the limit’ als hier:  we gingen de lucht in!

Daarover zo meer. Het dal is een drielandenpunt aan de voet van de Alpen en wordt gedomineerd door de reuzen van de natuur. Binnen handbereik liggen de Mont Blanc (op z’n Italiaans Monte Bianco geheten) en de Matterhorn. Wij gingen dus het ‘dak van Europa’ nader inspecteren. Uitvalsbasis daarvoor werd bed & breakfast Lo Teisson (klik hier) in het plaatsje Pollein, iets buiten Aosta zelf. Wie bergen wil beklimmen – nou ja, bij wijze van spreken dan… – moet kunnen rekenen op een goede nachtrust en een stevig ontbijt.

Bij het door oma en kleindochter gerunde Lo Teisson slaap je prima en is het ontbijt een wellust. Voor de ‘ontmoeting’ met de Mont Blanc rijden we naar het dorpje Courmayeur om met het kabelbaantje naar 3400 meter hoogte, op tweederde van de berg, te gaan. De laatste 30 meter per trap vallen door de ijle lucht vies tegen. Buitenadem komen we aan op het platform, maar dan is het uitzicht 360 graden adembenemend.

 

Klaar om met de luchtballon omhoog te gaanEn dan… de lucht(ballon) in

De Matterhorn bezien we op een geheel andere manier. Vanuit het dal gaan we per luchtballon omhoog! Ook dat is een reden om voor Lo Teisson te kiezen. Daarvandaan is het in alle vroegte vijf minuten rijden voor het rendez-vous met de ‘piloten’ van www.mongolfiere.it. Het is een kostbare grap, maar wel een spectaculaire. Wij zijn met enige hoogtevrees behept, maar ‘bungelend in een mandje’ klinkt beduidend enger dan de werkelijkheid is. Die is juist het tegendeel. Het feit dat je stijgt tot zeker twee kilometer en de Matterhorn en de rest van de wereld opdoemt zonder dat je er iets van merkt, maakt het tot een luchtballonavontuur van jewelste. Het is de stilte, daar hoog boven in de lucht, die de meeste indruk op ons maakt. Een volkomen stilte.

Met beide benen op de grond kiezen we daarna voor een dagwandeling door nationaal park Gran Paradiso (klik hier). Wij vertrekken vanuit het dorpje Cogne en voelen ons hoofdrolspelers in ‘The Sound of Music’ als we de ongerepte alpenwei doorkruisen. Het mooiste moment is als een Alpensteenbok ons pad kruist. Wat doet zo’n beest eigenlijk? Hij opzij of wij opzij? Wij dus…

 

(Bezocht in juni 2012)

Wat u misschien ook leuk vindt!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.