BOLOGNA

Door Cock
0 reactie

Vergeet de spaghetti Bolognese, ga voor piazza, palazzo en pasta

Bologna. Vergeet de spaghetti bolognese, die bestaat namelijk alleen in Nederland. Onthoud al het andere. Het is zo’n stad die tot in zijn vezels al het mooie van Italië in zich heeft.

De twee grote torens die Bologna domineren

Piazza’s, palazzo’ en pasta’s – zo zouden wij, J.C. Reiziger, het in goed Italiaans wel kunnen zeggen. Met een hotel dat werkelijk centraal in het hartje van de oude stad ligt, daar zijn wij nu eenmaal voorstander van. We kozen voor hotel Al Cappello Rosso (kijk hier), hoef je niet meer te doen dan de deur uit te lopen of te fietsen. Het kost inderdaad wat moeite om daar met je grote, Hollandse auto door die nauwe Italiaanse steegjes te komen. Maar… dan heb je ook wat. Te meer, daar Bologna heel ‘fietsbaar’ is. Sterker nog: met de (huur)fiets kom je werkelijk overal, want er lijkt geen enkele verkeersregel of welk verbodsbord dan ook van toepassing op de fietser. Laten we eens beginnen met een nadeel van Bologna: het ligt niet direct op de route te liggen van de doorsnee Italiaanse vakantieganger. Wie aan bijvoorbeeld het Garda- of Comomeer vertoeft of in de buurt is van Venetië, zal de stad net te ver vinden liggen voor een dagtripje, zoals Milaan en Verona dan juist wel binnen bereik liggen. Aan de andere kant: Bologna is natuurlijk een prima stopplaats voor wie op weg is naar Florence, San Marino, Toscane of zelfs op doorreis is naar Rome.

 

Het Piazza Maggiore, hier klaar voor het filmfestival, met de San Petronio basiliek Het beeld en de fontein van Neptunus staan voor het stadhuis vlakbij de Piazza MagiorreZoek een plein met terras

Wij Reizigers staan in elk geval, vijf minuutjes nadat we uit ons hotel zijn gewandeld, midden op de Piazza Maggiore. Dan doemt de nooit afgemaakte basilica di San Petronio op (foto rechts), waar het binnen indrukwekkend – zeker ook door de beelden – en buiten op de trappen in het middagzonnetje goed toeven is met een ijsje.

Vandaar kun je je heerlijk vergapen aan de menigte. Of zoek anders een pleintje met een terras op. Wij kwamen vlakbij ons hotel uit op het Piazza de’ Celestini voor een wijntje met heel veel lekkers bij Il Duca d’Amalfi, om te genieten van deze stad. Waar ook de fontein van Neptunus (foto links), het stadhuis, de paleizen, de prachtige galerijenstraten en de twee enorme torens (foto rechtsboven) niet ver weg zijn en je die dus niet kunt missen. Nog een adresje om ’s avonds lekker te eten, want ook daarvoor waren wij in Bologna: Da Nello (kijk hier) aan de Via Monte Grappa, een smal zijstraatje van de Via dell’Indipendenza.

 

Vlakbij de universiteit en overal galerijenMet de fiets door de stad

Dat kun je allemaal lopend af, terwijl de huurfiets je net iets meer in het Bologna van de Italianen zelf brengt. Het is een studentenstad, dus valt er genoeg te beleven. Wie de schilderkunst van oude, beroemde meesters wil aanschouwen, spoedt zich langs de universiteit naar de Pinacoteca Nazionale. Eigenlijk wel een must, als je ook nog een beetje cultuur wilt opsnuiven.

Daar vlakbij in de buurt ligt de Cantina Bentivoglio (kijk hier) aan de Via Mascarella, waar best hoog van wordt opgegeven in allerlei Bologna-informatie. Het is ’s avonds een swingend straatje, waar live muziek (jazzy) en eten hoog in het vaandel staan. De Via Mascerella verandert dan in één groot doorlopend terras. Flanerend, zoekend en bedienend volk baant zich er in de avonduren heen en terug een weg. Wij Reizigers vinden het allemaal net even iets ‘te’: te druk, te rumoerig en luidruchtig en met net te weinig aandacht voor het eten.

Dat wil ook weer niet zeggen dat je de Cantina helemaal moet overslaan – het hoort ook wel een beetje bij Bologna – alleen lijkt de sfeer er boven kwaliteit te gaan. Waar niks mis mee is, als je het maar van tevoren weet.

 

 

(Bezocht in juni 2015)

Wat u misschien ook leuk vindt!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.