Home Zoveel te zien AMALFI EN CAPRI

AMALFI EN CAPRI

Door Cock
0 reactie

Slingeren over de kustwegen langs d AmalfikustSlingerend naar de mooiste plekken

De Amalfikust is een voor veel Nederlanders relatief onbekend stukje Italië. Het blijkt, mede omdat het tussen Napels en het eiland Capri ligt, geliefder bij Engelsen en Amerikanen. En bij ons Reizigers, hoewel het inderdaad een eind rijden is.

Onze voorkeur gaat niet uit naar de Sorrentokant, maar naar de ‘echte’ Amalfikust van dit schiereiland. Aan die zijde bevinden zich behalve dus het pittoreske Amalfi ook stadjes als Minori en Cetara met hun knusse boulevard en strandje, het mondaine in de bergen gelegen Ravello en het zo’n beetje laatste bewoonde oord van het eiland: Positano, vanwaar de boten naar luxe-eiland Capri vertrekken. De Amalfikust is bekend om twee dingen: zijn eindeloze slingerwegen hoog boven de zee met na weer een haarspeldbocht het volgende adembenemende vergezicht (op Youtube zijn er genoeg filmpjes van die autorit) en om zijn Limoncello, het steeds populairder worden citroenaperitiefje.

Vanuit het hotel in ScalaRavello by night, gezien vanuit ScalaGoedkoop is het niet om er te overnachten. Dat maakt mede om die reden van Scala een goed alternatief. Het dorp bereik je na een smalle slingerweg omhoog – dat went, hoor – en heeft zelf niks te bieden, maar heeft wel een paar voordelen in huis. Ons verblijf (foto links), hotel La Margherita  (klik hier), bood een prachtig uitzicht op zowel de zee als Ravello. Denk je eens in, ’s ochtends aan het uitstekende ontbijt en ’s avonds nagenietend van de dag met dergelijke panorama’s…

Daar zijn we ook verslaafd geraakt aan de Limoncello, die iedere familie op Amalfi zo’n beetje zelf fabriceert. Wij, de Reizigers, bevelen van harte de Liquore di Limoni van Agrocetus aan. Het fabriekje is te vinden aan de Piazza Europa in Cetara, maar aldaar ook bij de lokale kruidenier. Ander groot voordeel van Scala is dat het op een steenworp afstand van Ravello (foto rechts) ligt. Sjieke hotels, mooie landhuizen (ook om te bezichtigen), gezellig plein bij de kerk voor een cappuccino, voldoende smakelijke restaurants en weer eens wat anders dan Amalfi dat wordt platgetreden door de toeristen.

Hotel Le Sirene, hoe idyllisch wil je het hebben...Positano: tegen de klippen opgebouwd

Niet eens zoveel kilometers maar wel vele bochten verder rijst Positano op, letterlijk tegen de klippen opgebouwd. Traplopen, met een beetje ‘pech’ honderden treden, is er onontkoombaar. Daar hadden wij, buiten het dorp, een van onze meest romantisch onderkomens. Hotel Le Sirene (klik hier), tegenwoordig heet het Villa Treville Beach Club en is het niet duidelijk of je er nu wel of niet kamers kunt reserveren, ligt in een baai, alleen te bereiken per bootje of via een eindeloze ‘trap’ de steile rotswand af (en helaas dan ook op). Het is maar twee sterren, maar wat een heerlijke plek. Er heerst een soort hippiesfeer met een ‘Captain Jack Sparrow’ aan het roer. Alles ademt maar één ding uit: Relax man! Overdag zon en strand of een tochtje naar Positano, ’s avonds de in zee zakkende zon en verse vis voor het diner.  (We kunnen nog niet melden of dat onder de nieuwe eigenaar nog steeds zo is en of het dus alleen nog maar een mooie herinnering is).

En dan ontdekken we nog het lunch-restaurantje ernaast. Niet zo moeilijk, want meer is er in de baai niet te vinden. Moeten de meeste gasten per bootje worden aangevoerd, wij wandelen er zo heen. We doen ons te goed aan eigenlijk alles op de kaart en genieten net zo van de sfeer die de eigenaar nog eens verhoogt door lunchtijd af te sluiten met uit volle borst gezongen Italiaanse klassiekers. Dolce far niente!

 

(Bezocht in juni 2011, mei 2012)

 

Mis niet wat Capri leuk maakt

Vanaf Positano (en wie met het vliegtuig komt: vanaf Napels) is het een uurtje varen naar Capri. Qua naam veel bekender dan de Amalfikust, maar eigenlijk nog net zo onontgonnen voor de Reizigers uit dit kikkerlandje. Eén advies vooraf: doe vooral niet als de Amerikaanse toeristen (‘O my God’) doen. Capri is al niet bepaald goedkoop, maar dan betaal je je helemaal scheel, zit je op de duurste maar niet eens de mooiste plekken van het eiland en mis je alles wat Capri nu juist zo leuk maakt.

Het is een luxe eiland, dus kies vooral voor een bed & breakfast. Wij zaten heel relaxed in een B & B aan de rand van het stadje Capri en wandelden in tien minuten naar het centrum. Het eiland biedt een aantal (toeristische) highlights. Bekend zijn de Faraglioni (foto rechts), die rotspunten in zee waar je doorheen kunt varen. En de Via Krupp, het slingerende pad dat uiterst geschikt is voor een avondwandeling met prachtige uitzichten op het water (zie de foto helemaal onderin). Zo blauw als de zee hier is! Tja, en dan weer omhoog. Geen punt, dan neem je simpelweg de bus…

De Grotta Azurra, de Blauwe Grot, is al voor de ingang een ware attractie van labiel schommelde bootjes vol toeristen...Punta Carena en het Lido del FaroWij hebben genoten van de Grotta Azurra aan de andere kant van het eiland, richting Anacapri. Gewoon met de lokale bus er naar toe in plaats van een nodeloos dure excursie. De beste attractie daar zijn al die toeristen die met een bootje arriveren en dan op zee moeten overstappen op een ander sloepje (foto links). Geweldig, wat een capriolen alvorens ze de grot indoken. De Blauwe Grot zelf doe je er dan nog even bij.

Vandaar is het niet meer zover naar Punta Carena bij de vuurtoren en het Lido del Faro (foto rechts). Zwemmen en luieren krijgen daar een andere dimensie door zijn woeste golven. Veel zon- en zeeaanbidders komen er speciaal om de zon er te zien ondergaan. Het avondeten doe je pas laat, zeker na negenen maar eigenlijk nog later. Wij Reizigers hebben ons bovenal de Ravioli alla Caprese in restaurant Verginiello (klik hier) aan de Via Lo Palazzo laten smaken. Een plek, waar ook de Italianen eten, dus altijd goed. We zijn een dag later weer teruggegaan, speciaal voor de ravioli…

(Bezocht in juni 2011 en mei 2012)

Wat u misschien ook leuk vindt!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.