Home Zoveel te zien ZUID-AFRIKA

ZUID-AFRIKA

Door Cock
0 reactie

Van Kaap tot Krugerpark

Wat een immens groot land, wat een adembenemende natuur, wat een verwenparadijs en wat een kleurrijk, veelzijdig en heerlijk reisavontuur. Welkom in Zuid-Afrika.

En nee, dan sluiten we onze ogen niet voor de verschillen tussen wit en zwart, witte steden en zwarte townships, tussen de ‘haves en de ‘have nots’’. Je denkt dat met het verdwijnen van de Apartheid iedereen gelijk is. Maar ook in Zuid-Afrika is de een nog steeds wat gelijker dan de andere, maar misschien heeft dat nog wat meer tijd nodig dan twee decennia om de eeuwen van ongelijkheid weg te poetsen… Het neemt niet weg dat wij, J. en C. Reiziger, dit land met zijn Nederlands-Engelse roots en zijn hang naar Amerika als groot voorbeeld al moderner en welvarender is dan de rest van Afrika.

Even wat dingetjes vooraf die je moet weten als je naar Zuid-Afrika gaat. Ze rijden er links, maar dat valt eigenlijk reuze mee om zelf te doen. Rij niet te hard richting Krugerpark (omdat het op de eerste plaats een stuk veiliger is, maar ook omdat je voorkomt dat een corrupte politieagent je op de bon kan slingeren).

 

Het is een kolossaal land

En: neem de tijd. Wij Reizigers trokken in totaal een week uit voor het Kruger Park: dik twee dagen om vanaf Johannesburg in het Krugerpark te komen en een dag of vier zelf om er doorheen te rijden. Want vergis je niet in de afstanden: Zuid-Afrika is een kolossaal land en het Krugerpark is bijvoorbeeld net zo groot als half Nederland. Vergis je evenmin in de temperaturen. Waar wij in september bij tropische temperaturen door het Krugerpark scharrelden, was het dik een week later richting Kaapstad gauw een graadje of 15 minder. Er zit ook gauw duizend kilometer of meer tussen. Tot slot: er is maar een uur tijdsverschil met Nederland, al maakt dat de vliegreis niet korter. Reken maar op een uur of elf vliegen, waarvan zo’n acht uur over het Afrikaanse continent.

Nou zijn wij Reizigers niet zo van de gortdroge feitjes. Wij zijn geen pil van een reisgids of een eindeloos naslagwerk, zoals Wikipedia. Maar bovenstaande zaken zijn toch handig voor een zo perfect mogelijke vakantiereis door het kolossale Zuid-Afrika. Kaapstad, walvissen, Tuin- en Wijnroute, Panorama Route en het Krugerpark. En dat is dan nog de  greep uit alle mogelijkheden die wij deden in het land, dat soms zwarter en soms witter is dan je je had voorgesteld. Wij Reizigers vertrekken vanaf Johannesburg richting Panorama Route en het Krugerpark. Na een binnenlandse vlucht naar Port Elisabeth volgen de Tuinroute (inclusief walvissen) en de Wijnroute en tot slot de Westkaap met Kaapstad.

Wat u misschien ook leuk vindt!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.