Home Zoveel te zien COMOMEER

COMOMEER

Door Cock
0 reactie

Dag George, er is nog zoveel meer…

Er is méér aan het Comomeer dan het gegeven dat George Clooney, voor Wikipedia een belangrijk gegeven, er een huis aan de oevers heeft. Veel meer zelfs. George is ondertussen getrouwd, dus dat deel van het meer kunnen we nu overslaan.

Tijd voor het echte Lago die Como dus, dat van de Reizigers… Het Comomeer is sowieso anders dan bijvoorbeeld het Gardameer of het Lago Magiorre, vanwege zijn vorm: als een uitgeholde driehoek. Alsof drie meren bij Bellagio aan elkaar zijn geknoopt. En dan zijn er nog de pittoreske dorpjes, steile heuvels, romantische doorkijkjes, fraaie landgoederen, heerlijk eten, het flaneer/slenterdrafje en zelfs waterrecreatie. Om het Comomeer te ontdekken en verkennen, was ons vertrekpunt niet Como zelf. Een heel aardig stadje, zeker. Wij hadden er al een paar keer onze overnachtingsplaats van gemaakt – een eenvoudig, goed doch redelijk stadshotellteje dicht bij het meer is bijvoorbeeld Riva alLago – op weg verder Italië in.

Het aardige is dat er tal van restaurantjes op loopafstand zijn, waaronder de saladebar La Vita è Bella (klik hier). De oude stad is ook zeker de moeite waard, wat we enkele jaren later alsnog deden. Maar voor dit bezoek lag Como niet centraal genoeg. De slingerwegen, het benadert heel aardig de Amalfikust, zorgen er sowieso voor dat autorijden niet snel gaat. Maar eenmaal op je bestemming heb je de pontjes om vooruit te komen.

 

Hotel Aurora, LezzenoVilla del Balbianello Smaakvol aan het meer

Wij vonden een mooi hotelletje langs de weg en aan het meer: Hotel Aurora (klik hier) in Lezzeno, met goede bedden, een prima ontbijt en desgewenst een smaakvol diner aan de boorden van het meer en strandbedjes op de steiger. We hebben begrepen dat het ondertussen ook een aardige opknapbeurt heeft gekregen. Wij bleven er drie nachten en kwamen tot de conclusie dat je hier in Aurora toch wel heel lekker kunt eten in plaats van elders zo’n kant en klaar toeristenmenu. Met uitzicht op het meer zien we vanuit onze kamer aan de overkant Villa del Balbianello (klik hier)in het dorpje Lenno liggen. Een schitterend huis, zoals Italiaanse “dandy’s” dat in de eind negentiende eeuw hadden en nu schitterend is opgeknapt, met prachtige panorama’s en sierlijke beelden. Voor wie van film houdt: de James Bondfilm Casino Royale is er voor een stukje opgenomen en het terras met uitzicht op het meer figureert in een Star Wars film, feitjes waarvoor je natuurlijk niet naar dit herenhuis afreist.

Met de pont doen we Bellagio en Varenna aan, Italiaanse dorpen zoals ze bedoeld zijn, met kleine winkelstraatjes, steile hellingen en een verrassing op bijna elke hoek. Ligt het niet te ver uit de route dan hoort Cernobbio er natuurlijk ook bij, een toeristisch pareltje van het Comomeer met zijn Villa d’Este. Maar leuker vinden wij eigenlijk de “all Italian places” om er tot slot nog maar eens een goed Nederlandse uitdrukking tegenaan  te gooien.

(Bezocht in juni 2013 en oktober 2016)

Wat u misschien ook leuk vindt!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.