Home Zoveel te zien MECHELEN

MECHELEN

Door Cock
0 reactie

 

 

Weer eens wat anders dan Brussel of Antwerpen

België. We gaan weer eens naar België voor een weekend, nog niet eerder in Zoveeltezien.nl voor gekomen. Maar altijd leuk natuurlijk, zeker als je er geen uren voor hoeft te rijden.

Het stadhuis. Renoveren kunnen de Mechelaren. Alles ziet er piekfijn uit

Dus zijn we zo in Antwerpen. In Brugge. In Brussel. In Gent. Of in de Ardennen of juist in Knokke aan de kust. Niets van dit alles ditmaal. We horen over een klein plaatsje dat net zo leuk en bourgondisch is als al die andere en we besluiten het erop te wagen: We zijn twee dagen in Mechelen.Waar dat precies ligt? Exact tussen Antwerpen en Brussel in, prima bereikbaar en later beloopbaar – daar ligt Mechelen.

De IJzerenleen die naar de Grote Markt loopt. Niet echt de Champs-Elysees, wel fraaiDe Italiaans aandoende BegijnhofkerkNee, het heeft geen grote Belgische naam. En toch blijkt het een uitstekende keuze. Als wij Reizigers voor het eerst de historische binnenstad doorkruizen, schieten diverse associaties ons door het hoofd. Brussel of Brugge in het klein, jawel. Maar vreemder is dat de grote hoven, kleine paleisjes, in de binnenstad daar weer helemaal niet aan doen denken. 

We vinden het ook wel Italiaans aandoen. Oké, in dit jaargetijde (we zijn er in december) een graadje of 25 kouder waarschijnlijk, maar als we de Begijnhofkerk in een smal  straatje zien opduiken, herinneren we ons de kerken van Lecce bijvoorbeeld die eenzelfde soort licht lijken op te vangen. Later lezen we dat er bij de bouw van de kerk inderdaad sprake was van Italiaanse invloeden, maar dit terzijde.

Al met al dus een warm welkom in Mechelen dat na een dag nog meer van zijn geheimen prijsgeeft. Maar terug naar de kennismaking. De stad die het is geworden, heeft Mechelen te danken aan Margareta van Oostenrijk aan het begin van de jaren 1500. Lang geleden, dus dat mag snel weer wegebben. Dachten wij ook, tot we onszelf vervolgens met een gidsje genaamd “In de voetsporen van Margareta” door het centrum zagen cruisen.  Niet dat je die drie routes netjes één voor één moet afwandelen, maar het brengt je wel op plekjes die ook de moeite waard zijn.

Van kerken en gevels tot bier en Holocoaust

De Gouden Carolus komt uit Mechelen, uit de brouwerij van Het Anker Zo heb je om te beginnen natuurlijk de historische  Grote Markt met het Schepenhuis, de grote (Sint-Rombouts) kerk en het stadhuis en al zijn terrasjes. Dan is er de drukke winkelstraat Bruul, het Dijlepad langs de Dijle die dwars door Mechelen stroomt, 27  (!) eeuwenoude kerken en prachtige steegjes en hofjes. Maar je hebt, om maar eens iets geheel anders te noemen, bijvoorbeeld ook brouwerij Het Anker. Niet bijzonder? De Gouden Carolus wordt hier gebrouwen en als Reizigers blijken wij al snel een voorkeur voor de Classic aan de dag te leggen. Of anders, maar dan ook geheel anders, Kazerne Dossin. Daar ontdek je een stukje van zowel de Holocaust als de Belgische Tweede Wereldoorlog-geschiedenis. Altijd beklemmend, altijd indrukwekkend. Vanaf hier werden tussen 1942 en eind 1944 meer dan 25.000 Belgische Joden naar de vernietigingskampen getransporteerd.

Is het allemaal feest in Mechelen, al valt daar om andere redenen Kazerne Dossin niet onder? Veel wel, hoewel we de prijzen voor het uit eten gaan vaak niet goedkoop vonden. Zo wordt Brasserie Het Vlietje alom geprezen. Best te eten, maar met dik honderd euro (apperatief, hoofdgerecht en een fles wijn van 35 euro) op onze bon mag het richting Michelinster gaan om de kwaliteit in balans te houden met de prijs. Een geweldige verrassing vonden we wel Ellis Gourmet Burger, waar we als ouder paar tussen de jongeren genoten van werkelijk de beste burgers. En kun je een aantrekkelijke deal vinden, kies dan voor de overnachtingen voor het Novotel. Netjes, prima ontbijt en bovenal: centraler dan centraal (wij kwamen ook voor de kerstmarkt en daar zit het Novotel in dat jaargetijde middenin).

De beste burger in town...Het Novotel ligt wat je centraal noemtDe Vleeshallen, als ze eens open zijn..Kazerne Dossin met zijn duizenden foto's

(Bezocht in december 2018)

 

 

Wat u misschien ook leuk vindt!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.